Wednesday, December 10, 2008
ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ
από Α 6:50μμ, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008
(Τροποποιήθηκε 6:55μμ, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008)
....
http://rulenstein.blogspot.com/2008/12/blog-post_6473.html
Από τους Κουμή, Κανελλοπούλου και Καλτεζά στον 15χρονο μαθητή
Ο 15χρονος Αλέξανδρος Ανδρέας Γρηγορόπουλος, που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου νεκρός στα Εξάρχεια από τα πυρά του ειδικού φρουρού, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των πολιτών-θυμάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αστυνομικοί «πιστολέρο» έχουν βαρέσει στο ψαχνό. Χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 μετά τη δολοφονία του Ηρ. Μαραγκάκη από άντρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Διονύσης Γκούσκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του στο Κοινοβούλιο, ανέφερε: «Φοβούμαστε ότι το επεισόδιο αυτό δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο ούτε έγινε από λάθος. Για πολλοστή φορά αστυνομικοί πυροβολούν από πίσω σε πολύ μικρή απόσταση άοπλο νεαρό...» και επισήμανε σε άλλο σημείο: «Εχουμε εβδομήντα νεκρούς την τελευταία περίπου δεκαετία (σ.σ. 1993-2003)». Ενδεικτική, χωρίς να είναι πλήρης, η καταγραφή που ακολουθεί:
* Τον Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή.
* Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.
* Τον Νοέμβριο του 1985 λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.
* Τον Φεβρουάριο του 1986 ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων, που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.
* Τον Μάρτιο του 1990 στην Πρέβεζα ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.
* Τον Απρίλιο του 1993 ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος σκότωσε εν ψυχρώ τον 25άχρονο σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη σε μπαρ.
* Τον Ιανουάριο του 1994 ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.
* Τον Ιανουάριο του 1996 σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.
* Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.
* Τον Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.
* Τον Αύγουστο του 1998 στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο.
* Τον Οκτώβριο του 1998 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.
* Τον Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.
* Τον Μάρτιο του 2000 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.
* Τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο.
* Τον Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους.
* Τον Δεκέμβριο του 2003 ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο. Μ.Δ.
ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ
Malakia sinexizete
Εαν εχουμε και δευτερο θανατο διαδηλωτη αυτες τις μερες,ειτε απο τα ΜΑΤ,ειτε απο αλλους "εξωγηινους" παραγοντες,τοτε πλεον θα μιλαμε με νεους ορους...σε ολα τα επιπεδα.
Sunday, December 7, 2008
Grapste istoria aderfia, imaste mazi sas!
τους μεταναστες που σκοτωνονται στα συνορα
και εξευτελιζονται στα τμηματα
τους εργατες που δολοφονουνται στα κατεργα
τους ναρκομανεις που τους πουλαει την πρεζα το κρατος
τους πακιστανους που δολοφονηθηκαν προσφατα στο μεταγωγων
και τους ευατους σας που εχει τραυματισει
το κρατος απο μικρα παιδια με τον ιο
του ανταγωνισμου και της ιδιοτελειας
σε σχολεια φροντιστηρια και ιδρυματα.
Για ολους μας
γαμηστε τους
anonimos...
"Όταν εκείνοι μιλάνε γιά ζημιές, εμείς μιλάμε γιά ανθρώπινες ζωές"
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
συντροφοι και συντροφισσες του αναρχικου χωρου μην δινετε τροφη στήν προπαγάνδα των ΜΜΕ γιά την ταύτιση του αναρχισμού μέ τό χάος καί τήν καταστροφή
τόν πολίτη καί τόν ερργαζόμενο σέ αυτήν τήν στιγμή πού η δίκαιη οργή γιά τήν δολοφονία τού 15χρονου νεαρού από μπάτσο ειδικό φρουρό,τόν
θέλουμε μαζί μας
Μήν αφήσετε τόν μπαχαλισμό, τόν χουλιγκανισμό καί τό πλιάτσικο νά αμαυρώσουν τίς ιδέες μας καί τόν δίκαιο ξεσηκωμό μας.
Στόχος μας δέν είναι η βασανισμένη μικροεπιχείρηση καί τά αυτοκίνητα απλών πολιτών αλλά τό Κράτος καί τά συμβολά του ανάληψη ευθύνης γιά αυτό τό μήνυμα από
Αναρχικούς
Αντιεξουσιαστές από Αθήνα, Αχαϊα καί Κορινθία
Η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα κ. Παπαδημητρίου στο MEGA
Δεν έγινε επίθεση και δεν υπάρχει σωματική επαφή. Ούτε στο περιπολικό έγινε κάποια επίθεση. Μόνο μια ομάδα ανθρώπων άρχισε να φωνάζει. Πετάχτηκαν πλαστικά δύο μπουκάλια νερό και ήταν στην θέση τους οι αστυνομικοί. Ξαναμπαίνουν στο περιπολικό και φεύγουν προς Χαριλάου Τρικούπη και γυρίζουν πεζοί με γρήγορο βήμα και φθάνουν πάλι στο ίδιο σημείο.
Στην οδό Τζαβέλα και Μεσολογγίου ήταν η ομάδα που είχαν διαπληκτιστεί. Δεν κινήθηκαν προς το μέρος τους. Υπήρχε απόσταση πάνω από 20 μέτρα. Δεν έφθασαν σώμα με σώμα. Μόνο λεκτικοί διαξιφισμοί σε απόσταση 40μ. Μετά από φωνές και βρισιές, ΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Είδα την προέκταση του χεριού του. Δεν ήταν στον αέρα.”
Μόλις προσάχθηκαν 5 άτομα στη ΓΑΔΑ
Μόλις προσάχθηκαν 5 άτομα στη ΓΑΔΑ με κλουβάκι που τους άφησε μπροστά στη κεντρική εισοδο. Το κλουβάκι δεν ήταν υπηρεσιακό αλλά άσπρο εμπορικό κοινό. Ήμασταν μακρυά για αρισθμό κυκλοφορίας αλλά δεν φαίνονταν και να έχει.Είναι άτομα νεαρά τα τρία με κουκούλα φούτερ στο κεφάλι. Δεν φαίνονταν σε καλή κατάσταση γιατί το τελευταίο δε μπορούσε να περπατήσει και οι μπάτσοι το σπρώχνανε. Απομακρυνόμαστε από τη ΚΥΠΡΟΥ και βρισκόπμαστε στο ιντερνετ αλεξάνδρας απόπου φεύγουμε για να δούμε από άλλο σημείο το τράφικ στη ΓΑΔΑ. Καλός θα ήταν ένας αιφνιδιασμός οπουδήποτε είναι μπορετό με πιό συντονισμένες εφόδους όπου μπορούμε. τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ χτυπημένα.
O agonas sinexizete...
http://athens.indymedia.org
Why?
Μαλιστα,συμφωνα με πληροφοριες,λιγο μετα τη δολοφονια,ενας απο τους δυο αστυνομικους,πηρε το κινητο απο την τσεπη του μικρου,ειδε την κληση που εγραφε "μαμα" και την καλεσε λεγοντας της πως ο γιος της ειναι τραυματισμενος και πρεπει να παει στο νοσοκομειο να τον βρει...
"ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ 15ΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΤΗ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ.ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΣΤΟ SMS ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΑΣ"
Με το παραπανω sms ειδοποιουνται αυτη τη στιγμη
ολοι οι μαθητες των Γυμνασιων και των Λυκειων,
αναφορικα με τη δολοφονια του 16χρονου Αλεξανδρου
απο μπατσους της Εληνικης Αστυνομιας,
χθες το βραδυ στα Εξαρχεια...
Αυτη τη φορα το Κυμα,οσο παει και δυναμωνει.
Αυριο στην Αθηνα,
οι διαδηλωσεις θα συνεχιστουν.
Το νου σας.
Ανακοίνωση(κυκλοφορει με sms):
Ανακοίνωση(κυκλοφορει με sms):
Χθές βράδυ στα Εξάρχεια αστυνομικός αφαίρεσε τη ζωή από 15χρονο μαθητή.
Οι μαθητές έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε την αγανάκτηση και την οργή μαςγια αυτό το συμβάν.Δεν ανεχόμαστε συγκαλύψεις και αύριο πρέπει να αντιδράσουμε με κλείσιμο όλων των σχολείων και πορεία διαμαρτυρίας.
Είναι στο χέρι μας.
Προωθήστε το!!!
Please stilte to se olous tous gnostous sas, xriazete kinitopisi apo olous, agonistes ine i stigmi, aurio tha lete oti antistathika ke ego sto katestimeno ke dhen parakolouthousa apla apo to kanape to MEGA-ANT1
Oli stous dromous
Αυτές οι νύχτες θα είναι του Αλέξη…
Αυτές οι νύχτες θα είναι του Αλέξη…
Πάει να συναντήσει τους 23 του Πολυτεχνείου, τον Κουμή, την Κανελλοπούλου !
17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1985 – 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2008
Πριν από 23 χρόνια ένας άλλος 15χρονος ο Μ. Καλτεζάς έπεφτε νεκρός στην ίδια περιοχή από σφαίρες αστυνομικού (αν ζούσε σήμερα θα ήταν 38 χρονών…)
Τι άλλαξε στην χώρα από τότε;
ΤΙΠΟΤΑ!
23 χρόνια μετά
Σα να μην πέρασε μια μέρα
Kατάθεση αυτόπτη μάρτυρα κ. Παπαδημητρίου στο Mega:
"ο αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 15χρονο"
Αυτές τις νύχτες θα μιλήσουμε στους δρόμους...
Αυτές τις νύχτες θα μιλήσουν οι φωτιές...
Αυτές οι νύχτες θα είναι οι πιο μαύρες νύχτες τους...
Αυτές τις νύχτες θα μιλάμε εμείς!!!!
ανθρώπινη αλληλεγγύη!
OXI DHE THA PERASI
Aderfia oli ston agona!oli enantia sto sistima ke stous dolofonous, auti ine i stigmi, oli stous dromous enantia stin eksusia, enantia se olous ke ta panta pou os ideologia dhen exoun ton anthropo, na stiloume oli ena minima stin ploutokratia ke ton fasizmo.Epanastasi!!!!!!!!!!
Pantou fotia, se ola ta astinomika tmimata.OXI DHE THA PERASI!!!
Η μόνη απάντηση είναι οι ακηδεμόνευτοι κοινωνικοί αγώνες που θα μετατρέψουν την αηδία για το καθεστώς σε εκφρασμένη οργή.
tha se thymomaste gia panta adelfe mas...to onoma sou tha ginei synthima se kathe toixo kai tha mas dinei kouragio gia na synexisoume!!!an apo psila mas vlepeis tha deis xiliades fwties san keria pou anapsame sthn mnhmh sou!!!
Verde
Tερμα Πια Η Υπομονη
Ζουμε και παραδινομαστε σε ενα γελοιο συστημα.Υποτασσομαστε ολικα σε κατι που δεν καταλαβαινουμε χωρις να ρωταμε περισσοτερα.Αρκουμαστε σε μια στρεβλομενη ενημερωση χωρις διαμαρτυριες.Συμμετεχουμε ανενεργα σε ενα πολιτευμα απο πλουσιους για πλουσιους.Συμβιβαζομαστε με την καθημερινη καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων μας χωρις να αντιδρουμε.Παραμενουμε χαμενοι σε μια μιζερη ζωη ρουτινας χωρις να θελουμε να την αλλαξουμε.Δουλευουμε αδιαμαρτυρητα σαν σκλαβοι απο οχτω εως δωδεκα ωρες την ημερα και δεν διεκδικουμε τιποτα περισσοτερο.Παρακολουθουμε στατικα μια σειρα κομπινων απο τους δηθεν εκπροσωπους μας και ομως τους ψηφιζουμε ξανα και ξανα.
Καιρος να τα αλλαξουμε ολα αυτα.Καιρος για εμπρακτη εναντιωση στους ''λιγους'' που μας κυβερνουν.Καιρος να παρουμε εχθρικη σταση απεναντι τους.Καιρος να ασκησουμε τα δικαιωματα μας καταλαμβανοντας τους δρομους.Καιρος να χωρισουμε τον δρομο μας απο τον δικο τους.Καιρος να σταματησουμε να υποκηπτουμε αλλα να αντιδρασουμε.Ηρθε η σειρα μας να προσπαθησουμε.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΥΠΟΜΟΝΗ.
http://aftoxthonas.blogspot.com/
Tuesday, November 11, 2008
Dhite pos vlepoun I elines diplomats to thema tis Cameris
του Αντγου ε.α Αγγελοπούλου Χριστοφόρου
Γενικού Διευθυντού της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών
Αποσπάσματα από τον ημερήσιο ελληνικό Τύπο
της 19ης Οκτ 2004 σχετικά με την επίσημη τριήμερη
επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αλβανία:
« Παραμονές της επίσκεψης ,σωματεία Τσάμηδων προγραμμάτιζαν δυναμικές διαδηλώσεις στα Τίρανα τις οποίες ματαίωσαν αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από την επίσημη πολιτική ηγεσία ότι θα θέσει η ίδια τα θέματα στον Έλληνα Πρόεδρο» ...............(εφημερίδα Καθημερινή).
«Και όταν επιτακτικά και επίμονα του τέθηκε ,καταρχήν από τον ίδιο τον Αλβανό Πρόεδρο Μοϊσιου και αργότερα από Αλβανή δημοσιογράφο θέμα Τσάμηδων στην Ελλάδα και ζήτημα με τις περιουσίες τους ο Έλληνας Πρόεδρος απήντησε αυστηρά με κατηγορηματικό τρόπο ΄΄για μένα το θέμα είναι ανύπαρκτο.΄΄» ..........(εφημερίδα Νέα)
Ο Αλβανικός Μεγαλοϊδεατισμός
Η Γέννηση του Αλβανικού Εθνικισμού και Μεγαλοϊδεατισμού
Η γενεσιουργός αιτία του Ζητήματος των Τσάμηδων θα πρέπει να αναζητηθεί ταυτόχρονα με την δημιουργία του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού.
Λίγο πριν από την περίοδο που η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει (περίοδος Ανατολικής Κρίσης 1885-1887) η Οθωμανική εξωτερική πολιτική διαβλέπουσα την αδυναμία της να διατηρήσει στο μέλλον τις Βαλκανικές κατακτήσεις της και προκειμένου να εμποδίσει την διανομή τους μεταξύ των ορθοδόξων βαλκανικών κρατών σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου (Μάρτιος 1878), επιδίωξε την δημιουργία του Αλβανικού έθνους δίνοντας για πρώτη φορά εθνική υπόσταση στον αλβανικό παράγοντα της περιοχής. Όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες ένα είδος «προτεκτοράτου» ελεγχόμενο από εκτουρκισθέντες «μουσουλμάνους Αλβανούς αδελφούς» είναι ότι το καλύτερο μπορούσε να επιδιώξει .
Τις παραμονές του Συνεδρίου του Βερολίνου με την ενθάρρυνση και ανοχή των Τούρκων αλλά και την βοήθεια της Ιταλίας συστάθηκε στο Κοσσυφοπέδιο η οργάνωση "Αλβανική Ένωση για τα Δικαιώματα του Αλβανικού Έθνους" γνωστή ως "Λίγκα του Πρίζρεν" με έδρα την Κωνσταντινούπολη η οποία βαθμιαία επέκτεινε τις δραστηριότητές της μέχρι τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.
Έτσι κατά το Συνέδριο του Βερολίνου (Ιούλιος 1878) που επακολούθησε παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά οι αντιπρόσωποι της Λίγκας ως παρατηρητές . Μέσα στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής και της περιστασιακής σύμπτωσης των συμφερόντων μεταξύ Τούρκων και Αλβανών, η Λίγκα του Πρίζρεν ζητά από την Πύλη την ένωση όλων των «αλβανικών εδαφών» που μέχρι τότε ήταν διηρημένα στα Βιλαέτια (οθωμανικές διοικητικές περιφέρειες) Σκόρδας, Κοσσυφοπεδίου, Μοναστηρίου και Ιωαννίνων σ΄ένα "αυτόνομο" Βιλαέτι υπό την επικυριαρχία της Πύλης
Το ΄΄αυτόνομο Βιλαέτι΄΄της Λίγκας του Πριζρέν
Είναι φανερό ότι η περιοχή που καλύπτει το επιδιωκόμενο τότε να δημιουργηθεί αυτόνομο Βιλαέτι στην ουσία οριοθετεί και την μέχρι σήμερα διεκδικούμενη Μεγάλη Αλβανία .
Στη φάση αυτή συγκεκριμενοποιείται πλέον και ο «Αλβανικός Εθνικισμός» και εκφράζονται κατά πρώτον οι διεκδικήσεις για τη δημιουργία Αλβανικού Έθνους Τελικά με την υποστήριξη της Αυστρίας αλλά και της Ιταλίας τον Δεκέμβριο του 1912 αναγνωρίζεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Αλβανικό κράτος ενώ στις 17 Μαΐου 1913 με την Συνθήκη του Λονδίνου τα οριστικά σύνορα και ο διακανονισμός όλων των άλλων θεμάτων του νεοσύστατου κράτους ανατέθηκαν στις Μεγάλες Δυνάμεις . Κατά τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις (Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη) οι Αλβανοί αντιπρόσωποι της προσωρινής κυβερνήσεως προέβαλαν απαιτήσεις που περιελάμβαναν ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο και οι περιοχές Σκοπίων, Μοναστηρίου που κατέχονταν από τη Σερβία και προς νότο ,την περιοχή μέχρι λίγο ΒΔ της Καστοριάς, αμέσως ανατολικά του Μετσόβου μέχρι τον Αμβρακικό δηλαδή την περιοχή του «Βιλαετίου Ιωαννίνων» που ταυτίζεται με τη σημερινή ελληνική Ήπειρο την οποία η αλβανική προπαγάνδα παρουσιάζει στο σύνολο της ως Τσαμουριά .
Την περίοδο αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συγκεκριμενοποιήθηκε και ο Αλβανικός Αλυτρωτισμός και Μεγαλοϊδεατισμός αφού η οριστικοποίηση των συνόρων άφησε έξω τις περιοχές των «Αλβανών αδελφών» που κατά την αλβανική αντίληψη δικαιωματικά τους ανήκαν δηλαδή Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σκόπια και προς νότο ή Ήπειρος που έμειναν εκτός του νέου αλβανικού κράτους.
Έκτοτε οι Αλβανοί ουδέποτε συμβιβάσθηκαν με τα όρια που διεθνώς αναγνωρίσθηκαν με την σύσταση του Αλβανικού κράτους υποστηρίζοντας ότι σε αυτά έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα «αλβανικά εδάφη» όπως αυτά είχαν προβλεφθεί από την Λίγκα του Πρίζρεν το 1878.
Αποτελεί κατά συνέπεια μόνιμο εθνικό στόχο και κύριο άξονα της εθνικής αλβανικής πολιτικής "η απελευθέρωση των σκλαβωμένων Αλβανών" και η ενσωμάτωση των αλβανικών εδαφών στην Αλβανία η δημιουργία δηλαδή της Μεγάλης Αλβανίας
Το Ζήτημα των Τσάμηδων
Δημιουργία του Ζητήματος των Τσάμηδων από το 1912 έως το 1935
Τσαμουριά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν η περιοχή της Ηπείρου που περιελάμβανε τις επαρχίες Παραμυθιά, Φιλιατίου, Πάργας και Μαργαριτίου (με την περιφέρεια Θυαμίδος) καθώς και μερικά χωριά του Δελβίνου και άρχιζε από την εκβολή του Αχέροντα φτάνοντας μέχρι του Βουθρωτό προς τα μεσόγεια δε μέχρι τις Δυτικές υπώρειες του Ολύτσικα (Τομάρου).
Γεωγραφικά ο χώρος αυτός συμπίπτει με την κατά την αρχαιότητα χώρα της Ηπείρου Θεσπρωτία κατοικημένη από το ελληνικό φύλλο των Θεσπρωτών. Συναφές με την Τσαμουριά είναι και το όνομα Τσάμης και Τσάμηδες που προέρχεται πιθανότατα από την παραφθορά του αρχαίου ονόματος του Ποταμού Καλαμά (Θυαμίς-Τσιαμίς-Τσάμης).
.Κατά μια άποψη οι Τσάμηδες δεν είναι ούτε τουρκικής ούτε αλβανικής καταγωγής αλλά πρόκειται για το μέρος εκείνο του ελληνικού πληθυσμού της Θεσπρωτίας (Χριστιανοί από τον ΣΤ΄ αιώνα περίπου) οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα τον ΙΣΤ΄ αιώνα (ατυχή επανάσταση του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Τρίκκης Διονυσίου το 1611) εξισλαμίσθηκαν είτε δια της βίας είτε θεληματικά ενώ παράλληλα η εξάρτηση και οι σχέσεις τους με τους Αλβανούς Αγάδες της περιοχής οδήγησε στην άρνηση της ελληνικής γλώσσας και υιοθέτηση της αλβανικής..
Το σπέρμα του διαχωρισμού των Τσάμηδων ως μια ξεχωριστή κοινότητα στην περιοχή Θεσπρωτίας φαίνεται ότι δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του Βαλκανικού Πολέμου και μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό.
Το Φεβρουάριο του 1913 που λευτερώθηκε η Ήπειρος, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες που ήταν μεχρι τότε Τούρκοι υπήκοοι, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σύμφωνα με τη Συνθήκης Ειρήνης της Αθήνας, κατέστησαν Έλληνες υπήκοοι.
Μετά τη δημιουργία του αλβανικού κράτους και κατά την περίοδο των εργασιών της Πρεσβευτικής Συνδιάσκεψης (Σεπτέμβριος 1913) και της Διεθνούς Επιτροπής Καθορισμού των Νοτίων Συνόρων οι Αλβανοί επιδιώκοντας την υλοποίηση της Μεγάλης Αλβανίας της Λίγκας του Πριζρέν, υποκίνησαν ορισμένους Τσάμηδες να διεκδικήσουν την προσάρτηση της Θεσπρωτίας στο νέο Αλβανικό κράτους χωρίς όμως αποτέλεσμα . Ατυχώς όμως για την Ελλάδα τελικά η ελληνική Βόρειος Ήπειρος περιελήφθη στα σύνορα του νέου κράτους.
Το θέμα λαμβάνει συγκεκριμένη πλέον μορφή συνδυασμένο άμεσα με τον Αλβανικό Μεγαλοϊδεατισμό από την περίοδο των διαπραγματεύσεων της Συνθήκης της Λωζάνης.
Σύμφωνα με την Σύμβαση Ελλάδος-Τουρκίας της 30 Ιανουαρίου 1923 περί ανταλλαγής πληθυσμών και σύμφωνα με έκθεση της Μεικτής Επιτροπής της KτΕ κρίθηκε ότι το Μουσουλμανικό στοιχείο στην Ελλάδα έχει «Τουρκική καταγωγή και συνείδηση» και κατά συνέπεια θεωρείται ανταλλάξιμο.
Η Αλβανία αποβλέπουσα στα πολλαπλά οφέλη εκ της δημιουργίας μιας αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα και με την παρακίνηση και υποκίνηση της Ιταλίας προβάλλει την αξίωση να εξαιρεθούν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες της ανταλλαγής παρουσιάζοντάς τους ως Αλβανούς. Σε αντίθετη περίπτωση η Αλβανία θα ελάμβανε μέτρα κατά των Βορειοηπειρωτών.
Το 1924 οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες υποβάλλουν υπόμνημα προς την ΚτΕ διαμαρτυρόμενοι για την απολοτρίωση των τσιφλικιών και από την ελληνική διοίκηση αν και γνώριζαν ότι το ίδιο είχε γίνει και με τα τσιφλίκια των Χριστιανών προκειμένου να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.
.Αποτελεί δε γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει στη Θεσπρωτία από το 1923 περίπου 18.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες για εγκατάσταση στη περιοχή σε ανταλλαγή ισάριθμων περίπου Μουσουλμάνων Τσάμηδων που θεωρήθηκε ότι υπόκειντο στις προβλέψεις σχετικής Συνθήκης. Η αλβανική προπαγάνδα κινήθηκε δραστικά χρησιμοποιώντας κάθε μέσο (χρήματα, απειλές, εκβιασμούς ακόμη και δολοφονίες) για να εξουδετερώσει αυτές τις κινήσεις. Σαν αποτέλεσμα οι μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας για να αποφύγουν την ανταλλαγή με το υπ΄αριθμ. 2874/2 από 18-2-1926 Υπόμνημά τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, υποστήριξαν ότι είναι : "Αλβανοί την φωνήν και το γένος, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, αλλά πολίται Έλληνες από του ευτυχούς γεγονότος του 1912-1913".
Η Ελλάδα όμως δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία που της παρουσιαζόταν. Ήδη είχε καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα ο Αντιστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής του προσέγγισης με την Αλβανία, «πάγωσε» το 1925 κάθε προσπάθεια σχηματισμού ρεύματος εξόδου μεταξύ των Μουσουλμάνων της Τσαμουριάς ενώ εκκρεμούσε η μετανάστευση 5.οοο περίπου Τσάμηδων τους οποίους είχε δεχθεί η Τουρκία.
Οι μέχρι εκεί «καλές προθέσεις» του Θ. Πάγκαλου φαίνεται όμως ότι δεν αρκούσαν στην αλβανική πλευρά η οποία πιέζει με κάθε τρόπο για τα δικαιώματα των «αδελφών αλβανών Τσάμηδων» επιδιώκοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς να αναγνωρισθεί η ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην Θεσπρωτία.
Στις αρχές του 1926 η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να εξαιρέσει από την ανταλλαγή των πληθυσμών "όλους τους Τσάμηδες". Ταυτόχρονα κίνησε τη διαδικασία χορήγησης αμνηστίας σε όσους Μουσουλμάνους της Τσαμουριάς, είχαν επιβληθεί ποινές επειδή ενεργούσαν προπαγάνδα υπέρ της Αλβανίας και έκανε απροσδόκητα λόγο για ύπαρξη στην Ελλάδα «Αλβανικής μειονότητας» Παράλληλα διέλυσε όλους τους βορειοηπειρωτικούς συλλόγους, η ύπαρξη των οποίων ενοχλούσε ιδιαίτερα τα Τίρανα.
Η εφαρμογή αυτής της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Θ. Πάγκαλου, έναντι της Αλβανίας και ειδικότερα σ ότι αφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων υπήρξε βαρύτατο σφάλμα. με μακροχρόνιες επιπτώσεις για τον ελληνισμό της Θεσπρωτίας ο οποίος πλήρωσε βαρύ τίμημα τα κατοπινά χρόνια μέχρι το 1944.
Έτσι το σύνολο των Τσάμηδων έμεινε στη Θεσπρωτία ενώ οι 18.000 Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετακινήθηκαν αναγκαστικά προς τη Μακεδονία.
Το 1927 η Αλβανία θέτει έντονα το θέμα της αποζημιώσεως των απαλλοτριωθέντων κτημάτων. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει σαφές ότι δεν θα αναγνωριζόταν στους Αλβανούς κτηματίες δικαίωμα αποζημίωσης μεγαλύτερης από εκείνη που θα καταβαλλόταν στους Έλληνες.
Ο Αλβανικός Μεγαλοϊδεατισμός ήδη χρησιμοποιούσε κάθε μέσον για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας και την προβολή του «μειονοτικού προβλήματος» των δήθεν καταπιεζόμενων από τους Έλληνες Τσάμηδων.
Τον Μάρτιο του 1928 ταυτόχρονα με το θέμα της ειδικής αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων κτημάτων, ο Αλβανός ΥΠΕΞ προσφεύγει στην ΚτΕ και θέτει καθαρά πλέον θέμα αναγνώρισης των Τσάμηδων ως μειονότητα εντός της ελληνικής δημοκρατίας.
Είναι φανερό ότι τα Τίρανα, σε εφαρμογής μιας σταθερής πολιτικής τους, προσπαθούσαν ανοιχτά πια, την ασήμαντη αυτή μειονότητα να την ανάγουν σε εστία αλβανικού αλυτρωτισμού μέσα στο ελληνικό έδαφος με σκοπό αφ' ενός να δικαιολογήσουν τις ήδη εκδηλωθείσες στην Αλβανία αλλυτρωτικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος αφ' ετέρου να εκβιάσουν για την αποδοχή της λύσης που επεδίωκαν για το ζήτημα των κτημάτων
Η απόρριψη, τον Ιούνιο του 1928, της αλβανικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών (50η Σύνοδος του Συμβουλίου της ΚΤΕ), επέφερε την αλλαγή της αλβανικής πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει έναντι της Ελλάδος μία τακτική « ήπιων τόνων» με την οποία επιδιώκει την σταδιακή επιδίωξη των στόχων της .
Από τα τέλη όμως του 1930, η αλβανική πλευρά άρχισε να εκφράζει οξύτερες διαμαρτυρίες κατά της ελληνικής και - το κυριότερο - να διατυπώνει και πάλι αιτιάσεις την δήθεν άδικη μεταχείριση των Τσάμηδων από τις Αρχές της Ηπείρου και για το θέμα των αποζημιώσεων.
Το 1935 τελικά παρασχέθηκε με Νόμο η δυνατότητα προσφυγής στην Επιτροπή απαλλοτριώσεων εκείνων οι οποίοι θεωρούσαν ότι είχαν παράπονα για το θέμα των αποζημιώσεων και έγιναν μεμονωμένα πρόσφυγες οι οποίες και επανεκδικάσθηκαν .Έτσι το θέμα νομικά έκλεισε οριστικά.
Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940
Κατά την τραγική αυτή περίοδο οι Τσάμηδες, επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατοχή της χώρας μας για να υλοποιήσουν τα οράματα του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού.
Συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές , Ιταλούς και αργότερα Γερμανούς, διαπράττουν φρικαλέα εγκλήματα στην προσπάθεια τους να πετύχουν τον αφελληνισμό της περιοχής ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να κηρύξουν την αυτοδιάθεση της Θεσπρωτίας με απώτερο σκοπό την ένωση της με την «Μητέρα Αλβανία».
Περί το τέλος του πολέμου εντάσσονται στα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και συγκρούονται με τις αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ 1που δρούσαν στην περιοχή και τελικά με την κατάρρευση του Άξονα φοβούμενοι τις συνέπειες των τρομερών εγκλημάτων που διέπραξαν εγκαταλείπουν θεληματικά την περιοχή και εγκαθίστανται μόνιμα στην Αλβανία. Είναι φανερό ότι όλοι οι Τσάμηδες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα δεν μπορεί να ήταν εγκληματίες. Μαζί με τους εγκληματίες έφυγαν και κάποιοι φιλήσυχοι πολίτες φοβούμενοι κατά την τραγική και ταραγμένη εκείνη συγκυρία μήπως ίσως θεωρηθούν και αυτοί υπεύθυνοι των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν στο σύνολο τους σχεδόν οι ομόθρησκοί τους .
Ο αποδεδειγμένος επίσημα αριθμός των Τσάμηδων που εγκατέλειψαν την περιοχή είναι 18.5762.
Οι Πρόσφατες Εξελίξεις
Από τις αρχές του 1990 ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στην Αλβανία προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και των ανοιγμάτων προς τη Δύση εμφανίζονται έντονα και οι υποβόσκουσες εθνικιστικές τάσεις του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού και οι αντίστοιχες αλλυτρωτικές για τους «αλβανούς μουσουλμάνους αδελφούς» των γειτονικών χωρών.
Οι στην συνέχεια εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο στη Νοτ. Σερβία και τα Σκόπια επιβεβαιώνουν την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής που ακολουθεί τις διαδοχικές φάσεις « πρόκληση εθνοτικής σύγκρουσης-αυτονομία -ανεξαρτησία -συνένωση με Αλβανία» με τελικό στόχο την Μεγάλη Αλβανία. Ταυτόχρονα από το 1990 παρουσιάζεται μια έντονη δραστηριότητα πολύπλευρης προβολής του Ζητήματος των Τσάμηδων και σε επίπεδο διεθνών και διμερών πολιτικών σχέσεων αλλά και μέσω οργανώσεων στο εσωτερικό της Αλβανίας και στη διασπορά.
Οι παραπάνω δραστηριότητες επικεντρώνονται στη διεθνή προβολή του Ζητήματος των Τσάμηδων μέσω μιας έντονης προπαγάνδας με ευρεία χρήση του διαδικτύου, επιδίωξη εκπροσώπησης σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς (ΜΚΟ), προσφυγή σε επίσημους διεθνείς οργανισμούς ,εξασφάλιση υποστήριξης από άλλα κράτη όπως η Τουρκία και σύνδεση του όλου θέματος με τον Μουσουλμανικό Φονταμεταλισμό.
«Ο Χάρτης της Τσαμουριάς» κατά την Ιστοσελίδα της Αλβανικής οργάνωσης CAMERIA
Το Ζήτημα των Τσάμηδων εξ άλλου φαίνεται ότι συνδυάσθηκε άμεσα - ως μέρος του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού - και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ,Πρέσεβο και Σκόπια και κατά ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες συνδέθηκε με πιθανή στρατιωτική δράση του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK).
Το Ζήτημα των Τσάμηδων - Υπαρκτό Πρόβλημα
Το Ζήτημα των Τσάμηδων είναι υπαρκτό για τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα μετά δε τις πρόσφατες Βαλκανικές εξελίξεις θα πρέπει να θεωρείται «πρόβλημα» υπό την μορφή του «ενδεχομένου» για την χώρα μας «κινδύνου» αφού είναι συνυφασμένο διαχρονικά και αναπόσπαστα με τον Αλβανικό Μεγαλοϊδεατισμό και βρίσκεται σε δυναμική εξελικτική τροχιά.
Αναμφισβήτητα οι Τσάμηδες αποτελούν μια υπαρκτή πληθυσμιακή ομάδα τόσο στην Αλβανία όσο και την διασπορά η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει και την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της χώρας τους . Τούτο διότι είναι αναμφίβολο ότι πιέζουν προς την κατεύθυνση της καταβολής αποζημιώσεων χωρίς να παραβλέπεται και η προβολή αλλυτρωτικών διεκδικήσεων κυρίως από εθνικιστικά στοιχεία. Ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι το Ζήτημα των Τσάμηδων είτε κεκαλυμμένα (αποζημιώσεις) είτε ευθέως αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον εθνικιστικό αλβανικό παράγοντα σ ότι αφορά την υλοποίηση του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού και εκεί συγκεκριμενοποιείται κυρίως το πρόβλημα για την Ελλάδα.
Σήμερα δεν διαπιστώνεται διακριτή παρουσία Τσάμηδων στη χώρα μας, θα πρέπει όμως να αναμένεται μια αναλογική παρουσία μέσα στο σύνολο των Αλβανών μεταναστών οι οποίο (αλβανοί μετανάστες) όμως για την Ήπειρο και ειδικότερα την Θεσπρωτία εκτιμώνται ως εξαιρετικά περιορισμένοι (0,2-0,3% του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή του 2001) ώστε να είναι δυνατόν να στηριχθούν γεωπολιτικές διεκδικήσεις και ανάλογη στρατηγική από πλευράς αλβανικού παράγοντα κατά τα πρότυπα Κοσσυφοπεδίου και Σκοπίων.
Η θεληματική αποχώρηση των 18546 Τσάμηδων από την Θεσπρωτία το 1944 θα πρέπει να θεωρείται γεγονός εθνικής σημασίας για τη χώρα μας. Εάν τούτο δεν είχε συμβεί, οι Τσάμηδες λόγω των υψηλών ρυθμών πληθυσμιακής ανάπτυξης το πιθανότερο θα αποτελούσαν σήμερα μια υπερτερούσα πληθυσμιακή εθνοτική ομάδα στην περιοχή με αυτονόητες συνέπειες για την περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα.
Είναι όμως πιθανή και δυνατή υπό ορισμένες συνθήκες η δημιουργία μιας περιορισμένης πραγματικής ή πλασματικής εθνοτικής παρουσίας μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος κυρίως για δημιουργία εντυπώσεων3 λόγω ελαστικότητας του μεταναστευτικού Νόμου και της αδυναμίας ελέγχου του όλου συστήματος (είσοδος, νομιμοποίηση, παραμονή, εγκατάσταση, μετακίνηση)
Η Αλβανική Πολιτική
Η σημερινή Αλβανία:
Επίσημα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να συγκαλύψει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας με μια «δυτικόστροφη» πολιτική των «ανοικτών συνόρων», «ελεύθερης μετακίνησης» και «ελεύθερης επικοινωνίας» του αλβανικού πληθυσμού.
Στα παραπάνω πλαίσια το Ζήτημα των Τσάμηδων :
Ως μέρος του «Εθνικού Θέματος» υποστηρίζεται από όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα.
Προβάλλεται σε διεθνές και διμερές επίπεδο ως θέμα ενδιαφέροντος της Αλβανίας για τα δικαιώματα μιας «αλβανικής μειονότητας».
Επιδιώκεται η διεθνοποίηση του θέματος με σκοπό την αναγνώριση των Τσάμηδων ως μειονότητα μέσω ΜΚΟ και του αλβανικού Λόμπυ.
Δεν συνδέεται άμεσα με εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος
Οι προβαλλόμενες διεκδικήσεις συγκεκριμενοποιούνται με την αξίωση για καταβολή αποζημιώσεων στους Τσάμηδες για την απώλεια των περιουσιών τους.
Εκτιμώμενες Βαλκανικές Εξελίξεις
O αλβανικός παράγων δεν αναμένεται να εμπλακεί άμεσα με το θέμα των Τσάμηδων όσο εκκρεμούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, Νοτ. Σερβία και ΠΓΔΜ που αποτελούν και τους μείζονος σημασίας και προτεραιότητος αλλυτρωτικούς του στόχους, αλλά θα το συντηρεί εφαρμόζοντας μια πολιτική «χαμηλών εντάσεων» (διμερείς σχέσεις, προπαγάνδα, προσφυγή σε διεθνείς οργανώσεις κ.λ.π) και μια στρατηγική περιορισμένων επί μέρους στόχων (αναγνωρίσεως μειονότητας, αποζημιώσεων κ.λ.π) λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών αποτρεπτικών ιδιαιτεροτήτων του θέματος (Διεθνής θέση και ισχύς της Ελλάδος κ.λ.π).
Σε περίπτωση όμως περαιτέρω ευνοϊκών εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ από πλευράς αλβανικών επιδιώξεων θα διαμορφωθούν ανάλογα και στρατηγικές «μεγαλυτέρων απαιτήσεων» και για την περίπτωση της Τσαμουριάς.
Πλέον όμως των παραπάνω εάν ποτέ οι αστάθμητες εξελίξεις στην Βαλκανική οδηγήσουν σε ευρύτερη Βαλκανική κρίση με εμπλοκή του συνόλου σχεδόν των Βαλκανικών χωρών κατά την θεωρία του Ντόμινο είναι δυνατόν να εμφανισθούν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και σότι αφορά την χώρα μας.
Κατά συνέπεια παρά το ότι ελληνικές δυνατότητες από πλευράς Εθνικής Ισχύος εκτιμώνται ως υπέρ αρκετές για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε «ενδεχομένων» που μπορεί να επιχειρήσει ο αλβανικός παράγων στη χώρα μας, εκτιμάται ως σκόπιμο και αναγκαίο και ότι αφορά το Ζήτημα των Τσάμηδων να μελετηθούν και σχεδιασθούν πολιτικές και μέτρα για κάθε «ενδεχόμενο» όσο και να φαίνεται απομεμακρυσμένο.
Ειδικότερα:
Πολιτικές
Ανεξάρτητα της επίσημης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία ορθώς δεν αποδέχεται την ύπαρξη θέματος Τσάμηδων, θα πρέπει το υπόψη Ζήτημα των Τσάμηδων να αναγνωρισθεί στα πλαίσια των εθνικών μας θεμάτων ως «υπαρκτό πρόβλημα» για την ελληνική πραγματικότητα το οποίο ως αναπόσπαστο μέρος του ευρισκομένου ήδη σε τροχιά υλοποίησης Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού είναι δυνατόν να δημιουργήσει μελλοντικούς ενδεχομένως κινδύνους για τη χώρα μας η αντιμετώπιση των οποίων θα πρέπει έγκαιρα να μελετηθεί και σχεδιασθεί.
Η Ελλάς δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει ούτε το προβαλλόμενο από πλευράς επίσημης αλβανικής πολιτικής δικαίωμα αποζημιώσεων των Τσάμηδων αφού μια τέτοια αναγνώριση στην ουσία νομιμοποιεί διεθνώς τους Τσάμηδες ως «υπαρκτή μειονότητα» που εκδιώχθηκε βίαια από την Ελλάδα και τους συνδέει με την διεκδικούμενη περιοχή της Θεσπρωτίας.
Τσάμηδες και Μεταναστευτικό
Με δεδομένο ότι η ανυπαρξία εθνοτικής ομάδας Τσάμηδων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Θεσπρωτία ,θα πρέπει να καταβληθεί από ελληνικής πλευράς κάθε προσπάθεια για την μη δημιουργία μιας πραγματικής ή και τεχνητής μειονότητας Τσάμηδων στην περιοχή αυτή μέσω του Μεταναστευτικού Ρεύματος των ευρισκομένων στην Ελλάδα Αλβανών.
Κατά συνέπεια η έγκριση παραμονής Αλβανών μεταναστών να γίνεται ελεγχόμενη και λελογισμένα ώστε να αποφεύγεται κυρίως η εγκατάστασή της σε παραμεθόριες περιοχές και ιδιαίτερα στην Ήπειρο όπου στρέφονται οι αλβανικές αλλυτρωτικές επιδιώξεις.
Προσφυγή σε Διεθνείς Οργανισμούς ή Θεσμικά Όργανά των
Θα πρέπει να μελετηθεί από ελληνικής πλευράς ο τρόπος αντίδρασης για την διαφαινόμενη ήδη αλβανική πολιτική προσφυγής σε νομικά και θεσμικά όργανα των Διεθνών Οργανισμών αλλά και της Ελλάδος (όπως του Συνηγόρου του Πολίτη )για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων οικονομικών και άλλων διεκδικήσεων που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή δικαιώματα μειονοτήτων.
Η Αλβανική Προπαγάνδα
Η ελληνική αντίδραση στην αλβανική προπαγάνδα είναι αναγκαία,έστω και συγκεκαλυμμένα, συντονιζόμενη όμως και κατευθυνόμενη από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Η ενεργοποίηση ΜΚΟ και Οργανώσεων Αποδήμων και του ελληνικού Λόμπυ κυρίως στις ΗΠΑ και η ευρεία χρησιμοποίηση Διαδικτύου μέσω ΜΚΟ ή ελληνικών οργανώσεων της διασποράς ή και ακόμη μεμονωμένων ατόμων για την αντίκρουση της αλβανικής προπαγάνδας αποτελούν μερικά από τα κύρια μέτρα που μπορεί να ληφθούν.
Το «Μείζον Πρόβλημα»
Συμπερασματικά το «Ζήτημα των Τσάμηδων» αποτελεί πρόβλημα για την χώρα μας στην έκταση που αποτελεί παράμετρο του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται και η κυρία μελλοντική απειλή για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Βαλκανική .
Εάν κάποιοι καθίσουν κάποτε γύρω από ένα τραπέζι για να αποφασίσουν «πόσο μεγάλη Αλβανία» τους συμφέρει να δημιουργήσουν και τραβήξουν μερικές γραμμές στο χάρτη, τότε είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα ζημιωθούν και τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάς θα μείνει έξω από αυτό το παιχνίδι.
Στην εποχή των ασύμμετρων απειλών και των συναφών κινδύνων θα ήταν σφάλμα να αποκλείσει και παραβλέψει κανείς το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης .
Κατά συνέπεια η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να εστιασθεί στην αντιμετώπιση του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό και το Ζήτημα των Τσάμηδων στο μέτρο βέβαια που του αναλογεί, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.
Dhen endhiaferete kanenas gja to pragmatiko provlima ala gja to pos tha mboresi na to ksefortothi, afto egine ke exthes ke to plironoume simera!
Friday, March 28, 2008
1-δεν τους αντέχω... 2-και για να μην ξεχνιόμαστε: ΔΕΝ θα γίνεις Έλληνας ποτέ αράπη και Αλβανέ!)….
http://www.ellhnikoaima.com
Ere psonisma pou exi fai o tipos, ean dhen ine afto arostia tote ti ine?
To trelo-forum sinexizi:
και για να μην ξεχνιόμαστε: ΔΕΝ θα γίνεις Έλληνας ποτέ αράπη και Αλβανέ!)….
Sto GYM(arxeo eliniko meso gimnastikis ke exontas to copyright i arxei ke i neoelines exoun fisika to monopolio,ahaha i trela dhen exi oria, arostia pantou!)
Η ΟΝΕΙΡΟΠΛΑΣΤΡΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ…
Χρόνια τώρα μπαινοβγαίνω στα γυμναστήρια και έτσι μπορώ να μιλήσω εκ πείρας… Εκ πείρας λοιπόν συμπεραίνω ότι δυστυχώς μεγάλος αριθμός νεοελλήνων το γυμναστήριο το βλέπει σαν ένα ΟΥΦΟ που προσγειώθηκε στην γειτονιά τους εντυπωσιακά ! και πολλοί περίεργοι άνθρωποι με γυμναστική ενδυμασία μπαινοβγαίνουν μέρα-νύχτα σε αυτό!! Ενώ εκείνοι στρογγυλοκαθήμενοι στον καναπέ τους το μόνο που γυμνάζουν είναι τον αντιχείρα από τα βιντεοπαιχνίδια και τις μπύρες που ανοίγουν… Από την άλλη με μεγάλη- απέραντη λίπη μου βλέπω καθημερινά όλο και περισσότερους Αλβαναράδες να πλημμυρίζουν τα γυμναστήρια. (Και εγώ ξενερώνοντας, να κάνω οτιδήποτε, πόσο μάλλον να γυμνάζομαι στον ίδιο χώρο με τους βρωμιάρηδες αναγκάζομαι να δαπανώ μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν μου περισσεύουν κιόλας, υποχρεωμένη να πηγαίνω σε «ακριβά» γυμναστήρια που μόνο εκεί δεν θα τους συναντώ εφόσον οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για αυτούς ακόμα..). Οι Αλβανοί αισθάνονται μειονεκτικά που βρίσκονται σε Αλβανικό σώμα, ζηλεύουν ολοκληρωτικά, ολόψυχα και πολύπλευρα τους Έλληνες, και νομίζουν ότι άμα γυμνάζονται και χτίζουν σώμα θα νιώσουν έστω και λίγο ανώτεροι άνθρωποι και ανώτεροι από τους Έλληνες. Για αυτό κιόλας συναντάμε συχνά Αλβανούς να σχετίζονται σεξουαλικά με εμετικά άσχημες Έλληνιδες (εάν και για να σχετίζονται εκείνες με Αλβανούς δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν και καθαρά Ελληνικές ρίζες), για να αισθανθούν λίγο και εκείνοι Έλληνες. Τους τρώει κυριολεκτικά η ζήλεια.. ότι και να κάνουν όμως ποτέ δεν θα αγγίξουν το Ελληνικό «νους υγιείς εν σώματι υγιή» γιατί η πικρή αλήθεια τους είναι ότι όσο και να γυμνάζονται, ο μυς του μπράτσου τους μπορεί να διογκωθεί αλλά το μέγεθος του μυαλού τους, θα μένει πάντα στάσιμα μικρό, σαν κότας!!! Ευτυχώς που υπάρχουμε και εμείς οι Ελληνόψυχοι οι οποίοι δεν παραμελούμε τους εαυτούς μας στο έλεος του play station και της t.v. όπως οι νεοέλληνες. Ιστάμεθα άγρυπνοι, έτοιμοι να στήσουμε τα «γυμνασμένα» στήθη μας στους εχθρούς!..... Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνούσαν να φτιάξουν χώρους αθλοπαιδιάς και δημοτικά γυμναστήρια σε όλες τις περιοχές σαν κίνητρο για τους νέους, αυτά βέβαια μόνο για Έλληνες, αλλιώς να μην τα φτιάξουν καθόλου! (γιατί πολύ φοβάμαι ότι και αυτά θα καταληφθούν από Αλβανοπιθήκους).. Έλληνες ξυπνάτε! ΝΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΗ! (και για να μην ξεχνιόμαστε: ΔΕΝ θα γίνεις Έλληνας ποτέ αράπη και Αλβανέ!)….
Καλησπέρα και από μένα παιδιά. Ονείρω καλή αρχή σου εύχομαι (κι ας ήταν παλιό το φόρουμ που σου έριξαν). Επιβάλλεται οι Έλληνες να αθλούνται συστηματικώς. Αυτό με τους Αλβανούς έχει παραγίνει στα γυμναστήρια. Στο δικό μου βέβαια οργανωθήκαμε (οι εθνικιστές) και μαλακία δεν μας κάνουν με τίποτα. Δεν είναι δύσκολο. Τους καταλαβαίνουμε τους δικούς μας. πιάστε κουβέντα, φορέστε μια μπλούζα στρατού κλπ. Σηκώστε σημαία και ολο και κάποιος δικός μας θα έρθει. Αλα θέλει τον τρόπο του…
Gelaste oso thelete, ala sto telos min ksexasete oti afta ta arostimena miala ine meros tis simerini arostimenis kinonias,i moni apantisi stin arostia ine mia:
ime anthropos!
Sunday, March 23, 2008
Λόρενς Ιγκλμπέργκερ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, βλέπει λύση στο Σκοπιανό και απορρίπτει την αναγνώριση του Κοσόβου
Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις
Τον κίνδυνο εκκόλαψης μιας «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία θα έχει επεκτατικές βλέψεις και έναντι της Ελλάδας, επισείει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, σε συνέντευξή του στην «Κ». Δηλώνει ευθέως ότι αυτή είναι η πραγματική απειλή για την Ελλάδα και όχι το όνομα των Σκοπίων, και υπό αυτό το πρίσμα χαρακτηρίζει «παράλογη» την επιμονή της Ελλάδας να αλλάξει η γειτονική χώρα όνομα. Εκτιμά, πάντως, ότι λόγω της αναγκαιότητας να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, θα υπάρξει τελικά συμβιβαστική λύση και στο πλαίσιο αυτό προκρίνει την ονομασία «Νέα Μακεδονία». Από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και υπέρμαχος της «ρεαλιστικής» προσέγγισης των διεθνών προβλημάτων, γνωρίζει όσο λίγοι τα Βαλκάνια. Είχε υπηρετήσει ως πρέσβης στο Βελιγράδι, ενώ πριν αναλάβει το 1992 υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πατρός, διετέλεσε και ειδικός σύμβουλος του κ. Μπους για τη Γιουγκοσλαβία την εποχή που υπό την πίεση της Γερμανίας και του κ. Γκένσερ άρχιζε η αποσύνθεση της ομοσπονδιακής δομής και τελικά της ενότητας της χώρας. Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (’89-’92) είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τον διαμελισμό, και σήμερα δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην αναγνώριση του Κοσόβου. Με περισσή ειλικρίνεια κατακρίνει τη σημερινή κυβέρνηση Μπους για τη στάση της έναντι της Σερβίας, και προειδοποιεί για μελλοντικές διεκδικήσεις μειονοτήτων. Κάνει μάλιστα έναν υπερβολικό αλλά ενδιαφέροντα παραλληλισμό με μια ενδεχόμενη απόσχιση του Τέξας από τις ΗΠΑ υπό την πίεση της πολυπληθούς μεξικανικής μειονότητας.
Επικίνδυνο προηγούμενο με ανεξαρτητοποιήσεις
— Γιατί πίεσαν οι ΗΠΑ για την ανεξαρτησία του Κοσόβου;
— Πρώτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και γενικά στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχει ακόμη μια απέχθεια έναντι των Σέρβων από την εποχή του Μιλόσεβιτς. Δεύτερον, βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τόσα χρόνια θεώρησαν ότι έφθασε η στιγμή να κλείσει οριστικά το θέμα για να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων. Γνώριζαν ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι μακροπρόθεσμα αυτή ήταν η καλύτερη λύση, γι’ αυτό και έδωσαν έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, εάν δεν λυνόταν το θέμα, θα υπήρχαν μόνιμες τριβές μεταξύ των δυο πλευρών. Εγώ δεν συμφωνώ, αλλά αυτοί νομίζω ότι ήταν οι δυο σημαντικότεροι λόγοι.
— Εσείς γιατί διαφωνείτε;
— Θεωρώ ότι ο κίνδυνος που γεννιέται από τον διαχωρισμό Σερβίας – Κοσόβου που επιβάλαμε, είναι ότι οι Κοσοβάροι δεν θα συμπεριφερθούν σωστά. Υπάρχει ένας ευρύτερος κίνδυνος, με τους Αλβανούς στη Μακεδονία, όπως και με την αλβανική μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η ώρα που οι Κοσοβάροι θα κάνουν γέφυρες με τους ομοεθνείς τους σε όλες τις άλλες χώρες της περιοχής.
— Με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας»;
— Ακριβώς, Ισως αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή της πορείας προς τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», στην οποία θα εμπλακεί και η ίδια η Αλβανία. Στόχος θα είναι να δημιουργηθεί μια Αλβανία που να περιλαμβάνει όλους τους Αλβανούς της περιοχής σε ένα κράτος. Αυτή είναι η πιο σοβαρή ανησυχία μου. Ενα δεύτερο στοιχείο που με προβληματίζει είναι ότι δημιουργείται προηγούμενο. Οταν η διεθνής κοινότητα αρχίζει να επιβάλλει τον διαχωρισμό ενός τμήματος μιας χώρας και την ανάδειξή του σε ανεξάρτητη κρατική οντότητα, τότε το ερώτημα είναι πού σταματά αυτή η πορεία. Τι θα γίνει με τους Βάσκους στην Ισπανία, την Τσετσενία κ.λπ;
— Ανοίγει ένα κουτί της Πανδώρας με επιπτώσεις σε όλη την υφήλιο.
— Φυσικά. Κάποια στιγμή το Μεξικό μπορεί να αποφασίσει ότι η πολιτεία του Τέξας πρέπει να αποσχισθεί από τις ΗΠΑ και να ενσωματωθεί σε ένα «Μεγάλο Μεξικό», επειδή έχει πολυπληθή μεξικανικη μειονότητα. Ακούγεται περίεργο και, φυσικά, δεν θα γίνει ποτέ, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν σημαντικές μειονότητες, οι οποίες μπορεί να επιθυμούν ανεξαρτησία, αλλά εάν την αποκτήσουν, δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν ως λειτουργικά κράτη.
— Ακόμη και για το Κόσοβο είναι δύσκολο το εγχείρημα.
— Ακριβώς. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να φαντασθώ πώς το Κόσοβο θα μπορέσει να αναπτυχθεί οικονομικά χωρίς τη διασύνδεσή του με τη Σερβία. Πολύ φοβάμαι ότι εμείς και η Ευρώπη θα πρέπει να τους στηρίζουμε οικονομικά για πολλά, πολλά χρόνια. Και στον βαθμό που δεν θα μπορούν να λειτουργούν μόνοι τους ως κράτος, αυξάνονται οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνουν απειλητικοί προς τα γειτονικά κράτη.
Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, όμως οι αρμόδιες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών είχαν άλλη άποψη. Η δική μου συμβουλή θα ήταν να διατηρηθεί το Κόσοβο στην επικράτεια της Σερβίας ως ημιαυτόνομη περιφέρεια.
— Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε στην «Κ» και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μπρεντ Σκόουκροφτ. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν ακολουθεί τη δική σας προσέγγιση, που για πολλούς είναι σοφότερη;
— Τα ίδια σας είπε και ο Μπρεντ; Αυτό δείχνει ότι οι σοφοί (γελάει) της πρώτης κυβέρνησης Μπους σκεπτόμαστε το ίδιο. Δεν γνωρίζω γιατί ακολουθούν άλλη πολιτική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν (αναγνώριση Κοσόβου). Κανείς δεν μας ρώτησε. Τουλάχιστον όχι εμένα, και αμφιβάλλω εάν ρώτησαν τον Μπρεντ. Νομίζω ότι η σημερινή τάση κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Δεν έχουν λόγο να μη δεχθούν για όνομα το «Νέα Μακεδονία»
— Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινώς αποδεκτή συμφωνία στο όνομα.
— Θέλετε να είμαι ευθύς και ειλικρινής μαζί σας;
— Βεβαίως.
— Νομίζω ότι η ελληνική θέση είναι παράλογη. Ξέρω ότι δεν θα κάνω πολλούς φίλους στην Ελλάδα με αυτή την ξεκάθαρη θέση, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Οι Ελληνες έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα για κάτι που δεν είναι σημαντικό, τουλάχιστον για κανέναν άλλον πλην Ελλάδας και Μακεδονίας. Τώρα λένε ότι τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ εάν δεν αλλάξουν το όνομά τους. Τέλος πάντων, φαντάζομαι θα συμφωνήσουν σε κάποιου είδους αλλαγή, αλλά η δική μου άποψη είναι πως πρόκειται για μια αστεία και ανόητη απαίτηση εκ μέρους των Ελλήνων. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ιστορικοί λόγοι, οπότε ακόμη και αν εγώ τη βρίσκω ανόητη, αναγνωρίζω ότι δεν είναι για τους Ελληνες. Και αφού το ζητούν με τόση επιμονή θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η Δημοκρατία αυτή λεγόταν Μακεδονία όταν ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Τώρα που έγινε ανεξάρτητο κράτος καλείται να αλλάξει το όνομά της. Μου φαίνεται λίγο ανόητο, αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω εργάζονται για έναν συμβιβασμό.
— Το Συμβ. Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε προτείνει το 1993 το όνομα «Νέα Μακεδονία», ενώ ο μεσολαβητής συζητά και το «Ανω Μακεδονία».
— Το «Νέα Μακεδονία» προσδίδει στη χώρα αυτή μια μοντέρνα διάσταση, μια νέα αίσθηση, που ίσως την κάνει να δείχνει καλύτερη από το «Μακεδονία» που παραπέμπει στο παρελθόν. Πάντως, είναι ένα θέμα στο οποίο εγώ προσωπικά δεν θα αφιέρωνα ούτε πέντε λεπτά. Γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, όπως και ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Μακεδονία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Με αυτά τα δεδομένα, φαντάζομαι ότι η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα καλύπτει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας δικαιολογεί την ενασχόληση με το θέμα. Η Ελλάδα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι εάν η Μακεδονία ή η Νέα Μακεδονία, ή όπως θα λέγεται, γίνει μέλος του ΝΑΤΟ διευκολύνεται η Συμμαχία στην προσπάθειά της να την προστατεύει από τις διαθέσεις των Κοσοβάρων και διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της.
— Και η Ελλάδα θέλει την ασφαλή ύπαρξη του κράτους αυτού. Αλλωστε, έχει ήδη κάνει τεράστιες επενδύσεις και για πολλούς λόγους αισθάνεται φυσικός εταίρος της.
— Θυμάμαι παλαιότερα όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών, που οι Ελληνες δεν συζητούσαν κανένα συμβιβασμό. Δεν δέχονταν καθόλου τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Δεν είχαμε αναγνωρίσει τη Μακεδονία, παρότι είχαμε αναγνωρίσει όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, διότι μας πίεζε αφόρητα η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι Ελληνοαμερικανοί, και η κυβέρνηση ανησυχούσε για τις συνέπειες στην εσωτερική πολιτική σκηνή εδώ στις ΗΠΑ. Θυμάμαι τις παρεμβάσεις ενός πολύ καλού μου φίλου, ο οποίος όμως στο θέμα αυτό ήταν στην άλλη πλευρά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Δεν ξέρω τι έχει γίνει. Ζει;
— Εφυγε από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια.
— Κρίμα. Ηταν ένας πολύ ωραίος άνθρωπος. Συμφωνούσαμε σε πολλά, αλλά σε αυτό το ζήτημα ήμασταν αντίθετοι. Το θυμάμαι πολύ καλά. Τουλάχιστον σε σχέση με τη δική μου εποχή, υπάρχει κάποια πρόοδος αφού η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη χώρα αυτή με όνομα που να περιέχει το Μακεδονία.
— Αναφερθήκατε στο «Νέα Μακεδονία». Πώς θα βλέπατε ένα άλλο πρόθεμα που συζητείται, το «Ανω Μακεδονία»;
— Εάν ήμουν η Μακεδονία δεν θα το δεχόμουν ποτέ. Ως Ελληνας δεν ξέρω, αλλά ο όρος δίνει την εντύπωση ότι η χώρα είναι ένα μικρό τμήμα μια άλλης Μακεδονίας. Ενώ το «Νέα» έχει μια θετική αίσθηση.
Ο «Λόρενς της Σερβίας»
Η πρεσβεία στο Βελιγράδι ήταν το πρώτο πόστο της διπλωματικής του καριέρας (’61–’65). Το 1969 άρχισε να εργάζεται ως βοηθός του τότε συμβούλου εθνικής ασφαλείας Χένρι Κίσινγκερ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα διορίσθηκε από τον πρόεδρο Κάρτερ πρέσβης στη Γιουγκοσλαβία (’77–’80), για να ακολουθήσει το 1982 η αναρρίχησή του στη θέση του υφ. Εξωτερικών (τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Το 1989 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ταυτόχρονα προσωπικός σύμβουλος του προέδρου Μπους του πατρός για τη Γιουγκοσλαβία, η οποία υπό την πίεση της Γερμανίας είχε εισέλθει στη φάση του διαμελισμού. Τον Αύγουστο του 1992 ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών έως την ολοκλήρωση της θητείας του Τζορτζ Μπους και την αντικατάστασή του από τον Μπιλ Κλίντον.
Την περίοδο ’89–’92 κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε τους Σέρβους εθνικιστές και αμφιβητούσε τις ακρότητες σερβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων και μελών του γιουγκοσλαβικού στρατού, με αποτέλεσμα κάποιοι στον ευρωπαϊκό κυρίως Τύπο να τον ονομάσουν «Λόρενς της Σερβίας».
«Η Αμερική χρειάζεται τον Τζον Μακέιν»
— Ποια είναι η γνώμη σας για τους προεδρικούς υποψηφίους;
— Είναι γνωστές οι προτιμήσεις και οι σχέσεις μου, και άρα οφείλω να σας πω εκ των προτέρων ότι δεν είμαι αντικειμενικός παρατηρητής. Υπήρξαν ελάχιστες φορές στη σύγχρονη πολιτική ζωή της Αμερικής που οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν τόσο μεγάλες, όποιος και εάν είναι τελικά ο Δημοκρατικός υποψήφιος. Ο αμερικανικός λαός έχει μπροστά του μια ξεκάθαρη επιλογή.
Εγώ φυσικά πιστεύω ότι ο Τζον Μακέιν είναι η σωστή επιλογή. Εχει την εμπειρία, τη γνώση και το θάρρος που απαιτεί το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τζον Μακέιν είναι αυτό που δείχνει. Δεν είναι τυπικός πολιτικός. Λέει ανοιχτά αυτό που πιστεύει, ακόμη και αν μερικές φορές τού δημιουργεί προβλήματα. Είναι ένας ειλικρινής πολιτικός, κάτι σπάνιο στην εποχή μας.
Επί της ουσίας, θα σας αναφέρω το παράδειγμα του πολέμου στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί θέλουν να κερδίζουν πολέμους, δεν θέλουν να τους χάνουν. Και οι δυο Δημοκρατικοί υποψήφιοι λένε στην ουσία ότι είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τον πόλεμο. Είναι μια τραγική στάση αυτή που υιοθετούν. Πρέπει να μείνουμε στο Ιράκ και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας. Να μην επιτρέψουμε στο Ιράν να επηρεάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράκ. Αλλιώς, θα δημιουργηθεί τεράστιο περιφερειακό πρόβλημα που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί. Ακόμη και η Ελλάδα δεν είναι πολύ μακριά. Αν φύγουμε χωρίς να ηρεμήσει η κατάσταση, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/03/2008_263825
Afti i malakes ine pou vazoun fotia, mou thimizi tin roula koromila, afou exi vgi apo tin skini prospathi me kathe meso na fani, esto ke me akrea legomena pou udhemia sesi exoun me tin katastasi, ase pou ine gnosto oti o lorens ine fanero! melos tou servikou lobi stin washington!
Sunday, March 16, 2008
Albanian Trag
Rescuers near Albanian blast site
Explosions continued after dark
Blast footage
Rescue workers in Albania are resuming their attempts to reach the site of massive explosions at an arms dump that killed at least five people.
More than 240 others were injured in the blast, which struck outside Gerdec village near the capital, Tirana.
Albanian Prime Minister Sali Berisha said the death toll might rise.
Rescuers had not reached the main blast by nightfall on Saturday, as ammunition continued to explode, but resumed their attempts at daybreak on Sunday.
It was unclear how many people were working at the site when the explosions began - estimates varied from about 60 to 80 - or how many might be unaccounted for.
The problem of ammunition in Albania is one of the gravest, and a continuous threat
Prime Minister Sali Berisha
But the prime minister said on Saturday that five "is not the final number of the dead, there might be others. The search will resume at daylight".
Explosions continued into the night, but went quiet at about 0200 (0100 GMT), the Associated Press reported.
The accident happened as specialists were dismantling obsolete munitions at the site - some of the vast quantity amassed during Albania's communist years, and some dating back to 1945.
The explosions caused damage to a wide surrounding area, including Tirana's nearby international airport, and were heard more than 170km (100 miles) away in the Macedonian capital Skopje.
Homes destroyed
Hospitals have taken in injured people suffering burns, concussion, broken limbs and cuts from flying glass and shrapnel.
Juela Mecani, a spokeswoman for Albanian Prime Minister Sali Berisha, said a number of homes near the depot had been "completely destroyed".
Some 4,000 people were evacuated from neighbouring villages, some in armoured personnel carriers.
Mr Berisha's office quoted witnesses as saying the initial explosion was smaller than subsequent blasts, allowing many of the estimated 110 workers on the site to escape.
In pictures: Albania blasts
'Shrapnel falling from sky'
"Ten minutes passed before the biggest blast and many workers used this time to flee," its statement said.
Mr Berisha promised an official inquiry into the accident after visiting victims in hospitals in Tirana.
"The problem of ammunition in Albania is one of the gravest, and a continuous threat," Mr Berisha said.
"There is a colossal, crazy amount of it dating back to 1945."
Aid offered
The base was a central collection point for an arsenal amassed by Albania's former communist dictatorship.
Albania has been offered international medical and other aid
Albania has about 100,000 tons of excess ammunition stored in former army depots across the country, according to Defence Minister Fatmir Mediu.
The military experts at the base where the blasts occurred were being assisted by employees of a US company contracted by Nato to help the Albanian army dispose of surplus munitions.
There were no reports of foreigners having been on the site at the time of the blasts.
Countries including the US, Italy, Swiss, Macedonia, Turkey and Kosovo have offered medical and other aid to the Albanian authorities in the wake of the explosions.
Saturday, March 15, 2008
Blasts wound more than 150 at Albania army base
Police said the cause of the explosion was not immediately clear, but that it was not believed to have been caused by a bomb.
The blast set off ammunition stored at the army depot, and explosions continued for at least two hours. Authorities suspended flights for at least 30 minutes at Mother Teresa Tirana International Airport.
Health Minister Nard Ndoka said at least 155 people, including many children, had suffered injuries. Police spokesman Klodian Branko said no fatalities had been confirmed.
The depot, which is used as a location to destroy excess ammunition, is at Gerdec village, about six miles north of the capital, Tirana. The blast was heard more than 30 miles away, and people fled from nearby villages.
Prime Minister Sali Berisha said the situation was and that the area near the depot was being evacuated, his spokeswoman Juela Mecani told The Associated Press.
President Bamir Topi, speaking on Albanian television, called for calm, to avoid panic and chaos.
Albin Mecaj, 22, who works at the depot, told the AP by telephone that about 80 people had been working on destroying ammunition at the time of the explosion. Mecaj, who was badly burned in the blast, said that usually about 120 people are working there.
Houses more than a mile away were damaged by the blast, an AP photographer at the scene said.
The nearby area lost its power supply after the explosion, and police shut down the highway between Tirana and the seaside town of Durres, 20 miles west of Tirana.
Ime sokarismenos, tixene na pernousa ekini ti stigmi, mazi mou pira ke 5 atoma sto dromo gja to nosokomio, xaos pantou ta parathira mou exoun spasi, dhio apo autous itan amerikani pou dhoulevan eki ala afti efigan me asthenoforo i ali katiki(alvani) metaferthikan me oti vrikame, apolito xaos, mia zesti lava molis stamatisame, pernousa apo eki mazi me ena pirosvestiko dhipla ke thorivous, dhen ixa katalavi ti ixe gini, oute sto radio dhen elege tipota ola ta amaksia pou erxonta apo ta tirana ke pigenan sto noto itan me spasmena tzamia konta stin perioxi idha atoma me ta malia tous kamena ke ta magazia eki giro me spazmena tzamia kapou eki konta sto vore ipirxan atoma pou xriazontan voithia , 2-3 lepta prin tin megali ekriksi me to megalo zesto kima mas vrike pio makria ke dhen pathame tipota me tous traumaties mesa, eutixos oxi sovara ala sokarismeni ke elafra traumaties, i apostasi ine arketa megali apo to simio ke ton dromo omos pali i thermi maza irthe ke se emas, terastia katastrofi, anthropi stin leoforo pou prospathousan na mboune se amaksia, eutixos oli osi pernousan me autokinita stamatousan ke gemizan gja to nosokomio i dhio amerikani sokarismeni ipan oti ipirxan pano apo 30 atoma eki,alava kati alo gjati itan se katastasi pou etreman, o komunizmos me tin mania gja na prostatefti apo tous imperialistes espirne ekatontadhes tetia simia-thanatou-oplostasia gemata me dhinamiti, akoma ke simeri o komunismos sperni thimata.
SHOCK-SHOCK-SHOCK
Huge explosion injures 150 in Albania
The blast set off ammunition stored at the army depot, and explosions continued for at least two hours. The explosion prompted authorities to suspend flights for at least 30 minutes at Mother Theresa Tirana International Airport.
Health Minister Nard Ndoka said at least 155 people, including many children, had suffered injuries. Police spokesman Klodian Branko said no fatalities had been confirmed.
The depot, which is used as a location to destroy excess ammunition, is at Gerdec village, some six miles north of the capital Tirana. The blast was heard more than 30 miles away, and people fled from nearby villages.
Prime Minister Sali Berisha described the situation as “serious”, adding that the area near the depot was being evacuated, his spokeswoman Juela Mecani said.
“It is an alarming situation,” Mecani said.
Police said that the cause of the explosion was not immediately clear, but that it was not believed to have been caused by a bombing.
Houses more than half a mile away were damaged by the blast, an Associated Press photographer at the scene said.
The nearby area had no power supply following the explosion.
Thursday, March 13, 2008
Σκηνοθετεί μειονοτικό στη Θράκη η Τουρκία
Σκηνοθετεί μειονοτικό στη Θράκη η Τουρκία
Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Αγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως «στρατηγική μειονότητα» από την τουρκική διπλωματία ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή «τουρκικοί σύλλογοι» (τελευταίο παράδειγμα ο «Πλάτανος» στην Ξάνθη) που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα -με χρηματοδότηση από το εξωτερικό- να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας.
Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους «Δυτικοθρακιώτες» στο εξωτερικό, με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων «καταπίεσής» τους. Η κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική Πολιτεία μουφτήδων και του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή είναι εντυπωσιακή και το πέρασμα των συνόρων για τους εκπροσώπους της μειονότητας που διατηρούν στενή επικοινωνία με την Αγκυρα γίνεται όλο και πιο τακτικό.
Τέσσερις κινήσεις που δεν έγιναν γνωστές αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική της Αγκυρας σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, η οποία επιχειρείται να εκπαιδευτεί σε αυτονομιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα:
▪ Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη. Και έχοντας status παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.
▪ Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» κ. Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους «ομογενείς» του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων» της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης κ. Αχμέτ Καρά.
▪ Ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζή Ογλού επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον «Αττίλα» ως «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».
▪ Πριν από λίγες μέρες ο «εκλεγμένος μουφτής» Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Το θέμα της μειονότητας χειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το ανέδειξε δημοσίως ως ένα από τα τρία που συζητήθηκαν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες) ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Αλί Μπαμπατζάν μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο των συνομιλιών της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μπαμπατζάν για τις μειονότητες, απάντησε ότι έγινε μια σύντομη αναφορά στους πρόσφατους νόμους που αφορούν στα βακούφια, στα μειονοτικά ιδρύματα και τις περιουσίες τους. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει «δομημένος διάλογος, επιτροπές ή άλλος μηχανισμός για τα μειονοτικά θέματα» και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να υπάρχει σε κάθε ευκαιρία διάλογος με την κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρονται οι καταγγελίες πομακικών συλλόγων ότι ασκούνται πιέσεις από μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας ώστε να απαρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας (εκτουρκισμός).
Αναφέρεται επίσης ότι χάρη στις προσπάθειες της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Ξάνθης αυξήθηκε η προσέλευση των παιδιών των Τσιγγάνων στα σχολεία.
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος
Anagnoriste tis miionotites oso dhen ine arga ke aniksi to kouti tis pandhoras, dhen ine mono i tourki pou kanoun teties kinisis gja na gnoristi to thema, o tropos me ton opion kinounte ta pragmata pleon sta evropaika valkania ine mono diplomatikos ke vasizmenos se teties kinisis, sas to leo dhen ine mono i tourki pou kanoun teties kinisis, apo oles tis perioxes tis eladhas pou iparxoun mi-anagnorizmenes mionotites i opies theloun ta dhikeomata tous sinexia kanoun lobing stin evropi ke ameriki, ine thema xronou pleon...
Ala i ageliki ti paratravikse ligo tin istoria
Tuesday, March 11, 2008
I makedonia DHIALIETE!
Συγκεκριμένα, το DPA, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε:
- την ψήφιση νόμου για την κοινωνική αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας
- την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο
- την άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ
- την αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση στην ΠΓΔΜ
- τη διευθέτηση του ζητήματος της χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου (το οποίο ταυτίζεται με την αλβανική σημαία και χρησιμοποιείται από τους Αλβανούς απανταχού στον κόσμο)
- το κλείσιμο της υπόθεσης των τεσσάρων υποθέσεων που ερευνούσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία-ICTY- (πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων από την πλευρά των αγωνιστών του UCK στις συγκρούσεις του 2001. Τις υποθέσεις αυτές εξερεύνησε το ICTY και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων, τις επέστρεψε, πριν μερικές ημέρες, στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών της ΠΓΔΜ. Οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει αν θα ασκήσουν διώξεις για τις υποθέσεις αυτές ή όχι).
Το DPA ζήτησε από τον πρωθυπουργό, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, τα έξι αυτά αιτήματα να διευθετηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου(!),ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλλει το βέτο και επισήμως! "Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός, κ. Γκρούεφσκι, δεν δείξει ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, τότε τις επόμενες ημέρες, το DPA θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό", αναφέρεται ακόμη σε σχετική ανακοίνωση από το κόμμα του Μέντουχ Θάτσι.
Σε περίπτωση που το DPA αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Μέντουχ Θάτσι, είχε απειλήσει και τον περασμένο Ιούνιο ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω διαφωνιών με τον κ. Γκρούεφσκι για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τη θέση και τα δικαιώματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει στην πραγματοποίηση των απειλών αυτών.
Είναι προφανές πως τα αιτήματα,με τον τρόπο που διατυπώνονται,δεν είναι δυνατόν ποτέ να γίνουν δεκτά απ΄την κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
http://greece-salonika.blogspot.com/
Afto pou ipa prin merikes evdhomadhes
Monday, March 10, 2008
Πακέτο μέτρων για τα Δυτικά βαλκάνια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) αποκάλυψε ένα πακέτο μέτρων την Τετάρτη (5 Μαρτίου) σχεδιασμένο για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών προοπτικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών τους προσπαθειών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στο δρόμο για την ένταξη.
Οι νέες πρωτοβουλίες θα παρουσιαστούν στα μέλη κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διήμερης ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών του μπλοκ. Ξεκινάει στη Σλοβενία στις 28 Μαρτίου.
"Εντός της ΕΕ, υπάρχει σταθερή θέληση για την υποστήριξη των ανθρώπων των Δυτικών Βαλκανίων που τάσσονται υπέρ των Ευρωπαϊκών αξιών και των συνθηκών διαβίωσης", δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλι Ρεν τη Τετάρτη όταν ανακοίνωσε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόσθεσε, "Παρόλα αυτά, είναι οι ηγέτες και οι άνθρωποι της περιοχή που θα καθορίσουν εάν οι χώρες τους, μέσω των μεταρρυθμίσεων, θα κινηθούν αποφασιστικά προς ένα Ευρωπαϊκό μέλλον, που να διακατέχεται από αυξανόμενη σταθερότητα και ευημερία".
Παρακινώντας της χώρες στην περιοχή να επισπεύσουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ΕC αποτύπωσε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όπως το κράτος δικαίου, η καλή διακυβέρνηση, η δικαστική και διοικητική μεταρρύθμιση, οι άνθρωποι και οι επαφές των ανθρώπων καθώς και η ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών.
Το πακέτο των μέτρων αποτελείται από μία σειρά πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς συμπεριλαμβανομένης της προόδου όσον αφορά στην κατάργηση των απαιτήσεων για βίζα της ΕΕ για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων και το διπλασιασμό των υποτροφίων για μαθητές από την περιοχή.
Τονίζοντας τον ρόλο-κλειδί που έχουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ενδυνάμωσης της δημοκρατίας και της συμφιλίωσης, η ΕC υποσχέθηκε υποστήριξη για έργα που επικεντρώνονται στις δια -εθνικές σχέσεις, τη μείωση της φτώχιας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ανάπτυξης.
Μία νέα δυνατότητα υπό το Όργανο της ΕΕ για Προ-Ενταξιακή Βοήθεια (ΙΡA) εδραιώνεται την παρούσα περίοδο για την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών και του διαλόγου στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε η EC την Τετάρτη.
Θεωρώντας της περιφερειακή συνεργασία ως κρίσιμη για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν υποστήριξη για διαφορετικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου του προσφάτως εδραιωμένου Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης.
Η EC θα συνεχίσει επίσης να παρέχει βοήθεια για δραστηριότητες υπό την Ενεργειακή Κοινοτική Συνθήκη η οποία επεκτείνει την εσωτερική ενεργειακή αγορά της ΕΕ σε χώρες της περιοχής, και την Συμφωνία για Κοινό Ευρωπαϊκό Τομέα Αεροπορίας. Τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερες διασυνδέσεις μεταφορών στην περιοχή, η EC πρότεινε επίσης να ξεκινήσουν οι ομιλίες για τη Κονοτική Συνθήκη Μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων.
Μεταξύ του 2007 και 2001, η ΕΕ έχει προορίσει περισσότερα από 3,5 δις ευρώ για τις επτά χώρες στην περιοχή υπό το ΙΡΑ. Αυτά συμπεριλαμβάνουν σχεδόν 710 εκατ. ευρώ για το 2008 που η EC περιγράφει ως "αποφασιστική" χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια.
πηγη: euro times
Proxthes irthe sta Tirana o Franco Fratini ke anakinose oti poli pithanon to oktomvrio 2009 i alvani polites dhen tha xriazonte vizes gja na episkeftoun tin evropi ke tin perioxi shengen.
Katargounte ke i vizes gja ta valkani prin figi o Baroso apo tin proedria, kati poli thetiko afoou i eleftheri metakinisi ine dhikeoma olon mas, dhen tha iparxoun pleon afta ta sokaristika episodhia sta sinora pleon, osi theloun na perasoun pernane, toulaxiston tora tha perasoun san anthropi!
Sunday, March 9, 2008
youTube Video
http://www.youtube.com/watch?v=S_TgxEFNlbk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=aPmhhXuOq9s
Saturday, March 8, 2008
Apokalispsi tou Papantoniou.ahahaha
Δεν στέγνωσε ακόμη η μελάνη της αποκαλούμενης «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου από τον περίφημο στη σκοτεινή πλευρά του βαλκανικού φεγγαριού Χασίμ Θάτσι, με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και του ΝΑΤΟ, και ένας πραγματικά οχετός κατευθυνόμενων «ανταποκρίσεων», «δημοσιευμάτων» «αναλύσεων», «κειμένων», «εκπομπών» και ό,τι άλλο μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους έχει κατακλύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες! Όπως λένε εμπιστευτικά ειδήμονες, προσκείμενοι στο Αμερικανικό Intelligence (Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ), όλα αυτά τα κείμενα εκπορεύονται από την CIA, βάσει οργανωμένου σχεδίου, για την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και της Ν/Α Ευρώπης, με απώτερο στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση!!!
Όπως εξομολογούνται οι ειδικοί, θα πρόκειται για τέτοιο τερατούργημα γεωπολιτικών μεταβολών και διαστάσεων, που δεν είδε η περιοχή ούτε επί Αδόλφου Χίτλερ, στα πλαίσια ενός μαύρου φασισμού- γιατί ως αυτή την στιγμή είναι ανώνυμος- και απλώς εκμεταλλεύεται τους Αλβανούς, για να φέρουν σε πέρας την βρώμικη δουλειά με εγκλήματα, ωμότητες, δολοφονίες, κλοπές, ληστείες, σφαγές αθώων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διανοηθεί ο σώφρων άνθρωπος, για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας!!» Πρόκειται για το αποκαλούμενο πλέον διεθνώς ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΡΑΪΧ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!! Και, με όπλα που χρηματοδότησαν παράνομα οι Αμερικανοί, θα φέρουν σε πέρας τα «πρωτοπαλίκαρα» της βρωμιάς και ασυδοσίας, οι Αλβανοί τρομοκράτες, που έχουν εκπαιδευθεί δυστυχώς, σε ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης του Αμερικανικού Πενταγώνου, εδώ στην γειτονική Βιρτζίνια, όπως έχουμε αποκαλύψει πρόσφατα και αποδεδειγμένα.
I TROMOKRATES EXOUN ONOMA: eklisia
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Πεντακόσια χρόνια σκλάβοι,
κάτω απ’ άγριο ζυγό,
ζούσαμε με μιαν ελπίδα,
η Ήπειρός μας πως θα γίνει
μιαν ημέρα Ελληνική.
******
Και μιαν αυγινή του Μάρτη,
σπάνε ξάφνου τα δεσμά
και με περισσή λαχτάρα
χαιρετάμε δακρυσμένα
την πανώρια Ελευθεριά.
******
Τη χαρήκαμε ένα χρόνο
μ’ όλη της την ομορφιά...
Τώρα φεύγουν, μας αφήνουν
σε μιαν άκρη απελπισιά...
******
Μ’ από κάτω απ’ τη σκιά της
όποιος έμαθε να ζει
ξέρει πως και να πεθάνει
πριν την αποχωρισθεί.
******
- Στάσου αντρίκεια Ηπειρώτη
και δεν είσαι μοναχός.
Τον ιερό σου τον αγώνα
παραστέκει ο Ελληνισμός !
SVEFA.GR, akoute ti lei i eliniki orthodhoksi eklisia, mia eklisia pou xrimatodhoti dhiafores tromokratikes kinisis(opos to 1997) i opies stoxo exoun na dhimiourgisoun entasis ke dhiafora skinika kanontas tin katastasi stin alvania na aposteropithi me stoxo tis edhafikes proektasis kata tis Alvanias, i eliniki orthodhoksi eklisia pithanon me tis entasis na feri singrousis ke polemo, pragma pu ine fanero apo ton imno kalontas apo tous elines na paroun ta "xamena edhafi".
TO 2008 EKLISIA SIMENI FANATISMOS, POLEMOS KE XORISMOS, SKEPTOMENI ANTHROPI DHITE TI SAS PROSFEROUN, THANATO!
Από την πλευρά μας υποσχόμαστε να είμαστε πάντοτε στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην προσπάθειά τους να κρατηθεί ζωντανός ο ελληνισμός στα πατρογονικά του εδάφη και ευχόμαστε και ελπίζουμε η ΟΜΟΝΟΙΑ έχοντας ως βάση τις επιτυχίες του παρελθόντος και διδασκόμενη και από τα τυχόν λάθη και τις παραλείψεις να προχωρήσει ενωμένη και συντονισμένη και με συγκεκριμένη στρατηγική για το μέλλον κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει των πιθανών ανακατατάξεων που μαγειρεύονται για την περιοχή μας.
SVEFA.GR
Friday, March 7, 2008
Monday, March 3, 2008
Μου το'φαγε ο Μαύρος!!!
Προχθές απόγευμα, μέσα στο λεωφορείο, κάπου στην Αθήνα... Νεκρική σιγή αν και γεμάτο από κόσμο, μεταφέρει τους ταλαιπωρημένους από τη δουλειά Αθηναίους, αργά. Το ψιλόβροχο και τα κορναρίσματα, μάλλον χαλάνε τη διάθεση ασυνείδητα. Θέσεις πιασμένες, άνθρωποι όρθιοι, κουβέντα καμία. Η όρθια ηλικιωμένη κυρία με το πλατινέ μαλλί και το ζωγραφισμένο από ρυτίδες και μπογιά πρόσωπο, παίρνει την απόφαση να εκδηλώσει τον αγενή και ρατσιστικό μονόλογο της. Δέκτης της ακραίας συμπεριφοράς της, ένας μετανάστης (πιθανότατα από τη Νιγηρία, κρίνοντας από το βαθύ σκούρο χρώμα του) του οποίου το δεύτερο «λάθος» -το πρώτο ήταν που ήρθε στην Ελλάδα- ήταν ότι είχε θέση και καθόταν. Με ένα «κόσμιο» λοιπόν τρόπο, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, του απευθύνει το λόγο.
-Σήκω να κάτσω!
-...
-Ε, βέβαια! Αφού σας μαζέψαμε όλους εδώ, εμείς φταίμε!
-...
-Κάνεις πως δεν ακούς? Τι δουλειά έχεις εδώ? Γέμισε ο τόπος από μαύρους και Αλβανούς! Σα δε ντρέπεστε λέω 'γω!
-...
Είναι προφανές ότι η αδιαφορία που εισπράττει από τον Αφρικανό επιβάτη την εξοργίζει περισσότερο. Ο κόσμος παραμένει αδιάφορος μπροστά στη σκηνή και μόνο κάτι ψίθυροι από κάποιους που σχολιάζουν το παραλήρημα της, προδίδουν μια ανεπαίσθητη αντίδραση.
Ξαφνικά μια θέση αδειάζει ως δια μαγείας, η οποία τυχαίνει να είναι αυτή δίπλα από τον αλλοδαπό φίλο μας! Χωρίς δεύτερη σκέψη η ηλικιωμένη κυρία κάθεται ακριβώς δίπλα του και συνεχίζει ακάθεκτη να τον κοσμεί με διάφορα προσβλητικά επίθετα. Εκείνος δεν της δίνει καμιά απολύτως σημασία και την αφήνει να εκτίθεται με τον πιο απλό τρόπο. Το γεγονός στο σημείο αυτό παίρνει μία εντελώς αναπάντεχη εξέλιξη και του προσδίδει άλλο ενδιαφέρον. Δύο ελεγκτές που ανεβαίνουν στο «ξεχωριστό» αυτό λεωφορείο θα γίνουν άθελα τους πρωταγωνιστές και αυτοί, στην περίεργη -ως προς την κατάληξη της- αυτή ιστορία.
-Τα εισιτήρια σας παρακαλώ.
Μια κλασσική φράση που γεμίζει με άγχος τους λαθρεπιβάτες και κάνει τους υπόλοιπους να βάζουν το χέρι στη τσέπη τους, ψάχνοντας το «μαγικό χαρτάκι» που θα τους γλιτώσει από το να γίνουν το επίκεντρο στα μάτια των υπολοίπων. Οι ελεγκτές ξεκινούν τη δουλειά τους από τα δύο άκρα του οχήματος, δίνοντας χρόνο στους επιβάτες που κάθονται στη μέση να βρουν με την ησυχία τους το εισιτήριο ή να σκεφτούν μια καλή δικαιολογία (για αυτούς που δεν έχουν). Κάπου εκεί κάθονται και οι πρωταγωνιστές μας. Η ηλικιωμένη κυρία βγάζει με μιας το εισιτήριο από την άσχημη δερμάτινη τσάντα της και το κρατάει ψηλά λες και έκανε καμιά τρομερή ανακάλυψη!
Χωρίς να το πολυσκεφτεί ο ακίνητος και αμίλητος -μέχρι εκείνη τη στιγμή- αλλοδαπός πρωταγωνιστής μας, βουτάει αστραπιαία το εισιτήριο της και το τρώει! Όλοι κοιτούν με έκπληξη αλλά και κρυφή ικανοποίηση. Ο επόμενος διάλογος μεταξύ του ελεγκτή και της κυρίας είναι όλα τα λεφτά.
-Το εισιτήριο σας παρακαλώ.
-Μου το'φαγε ο Μαύρος!!! (με λυγμούς)
Κάπου εδώ ο κόσμος ξεσπάει σε γέλια, ο ελεγκτής την περνάει για τρελή και το πρόστιμο πλέον έχει γραφτεί στο μπλοκάκι του...
'Η δυστυχία μάς κάνει ευγενείς' - αφήγημα του Θανάση Νιάρχου.
http://gazikapllani.blogspot.com/
ο πρόεδρος του "Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου"
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2007, ο Αντισημίτης συγγραφέας Κ. Πλεύρης θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για το 1.400 σελίδων βιβλίο του με τίτλο "Εβραίοι: Όλη η Αλήθεια". Σε αυτό του το βιβλίο, ο κύριος Πλεύρης δηλώνει "Είμαι Ναζί και φασίστας, είμαι ρατσιστής, αντιδημοκράτης και αντισημίτης". Ανοιχτά αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα, ενώ δικαιολογεί τον εθνικοσοσιαλισμό, με την άποψή του ότι "Το να απαλλαχθεί η Ευρώπη από τους Εβραίους είναι απαραίτητο, γιατί ο Ιουδαϊσμός αποτελεί μία απειλή για την ελευθερία των Εθνών (σελ.342). Σε αυτό προσθέτει "Συνεχώς κατηγορώ τους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές, επειδή ενώ είχαν την δύναμη να το κάνουν, δεν απάλλαξαν την Ευρώπη από τον Εβραϊκό Σιωνισμό" (σελ. 1221).Πρέπει να συγχαρούμε τις ελληνικές αρχές, και συγκεκριμένα τον Εισαγγελέα που οδήγησε τον κ. Πλεύρη στα δικαστήρια. Παρόλα αυτά, μαζί με την νέο-ναζιστική συγκέντρωση, που θα γινόταν στην Ελλάδα ακριβώς δύο χρόνια πριν, αυτό αποτελεί μία ανησυχητική αλυσίδα γεγονότων στα οποία ο Αντισημιτισμός σηκώνει το κεφάλι του, πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.
O Pleuris ixe katevi me to L.A.O.S apoti thimame, i mipos kano lathos?politiki dhinami pu ine meros tis elinikis voulis
citypress.gr
Να μειώσουμε τα ελληνικά «όχι»
Η σελίδα του Γ. Κύρτσου - Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
Έχει δημιουργηθεί μια δυναμική στο εσωτερικό της χώρας που μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα νέων διπλωματικών «μετώπων». Είναι φανερό ότι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια και πως θα πρέπει να αρχίσουμε τη δύσκολη προσαρμογή στην πραγματικότητα.
Άλλοι καταγγέλλουν τα σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία», άλλοι αντιμετωπίζουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου με τα κριτήρια της ρωσικής διπλωματίας, άλλοι ζητούν να αντιμετωπίσουμε με «αποφασιστικό» τρόπο το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, το οποίο, βέβαια, αναδείχθηκε, με πρωτοβουλία του Τίτο, στη διάρκεια της δεκαετίας του '40.
Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάται ο αντιαμερικανισμός του ΚΚΕ και προσωπικοτήτων σαν τον Μίκυ Θεοδωράκη με την πατριωτική έως εθνικιστική στάση πολιτικών δυνάμεων όπως του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Η κοινή γνώμη κινείται και σε αυτά τα ζητήματα εκτός δικομματικού πλαισίου, με τους περισσότερους συμπολίτες μας να στηρίζουν, θεωρητικά τουλάχιστον, μια δυναμική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων, που μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και σε σύγκρουση με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια τόσων ανοιχτών «μετώπων». Πρέπει να επενδύσουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας με την Αλβανία, να κάνουμε διπλωματικά και οικονομικά ανοίγματα στο Κόσοβο και γενικότερα να σταματήσουμε τη μεγάλη σπατάλη του διπλωματικού μας κεφαλαίου, το οποίο θα χρειαστούμε για το Κυπριακό και κυρίως για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές
Iparxi-Thema
Εγγραφα της εποχής της Αντίστασης, προκύ-
πτει ότι οι Τσάμηδες, κάτοικοι της Θεσπρωτίας, δεν εκδιώχτηκαν
βιαίως από την Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται, αλλά έφυγαν οικειο-
θελώς με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθώντας
τους Γερμανούς κατακτητές. Η αιτία απλή: φοβούνταν τον νόμο
και τις αντεκδικήσεις, γιατί συνεργαζόμενοι με τον ιταλογερμα-
νικό άξονα θέλησαν να διαμελίσουν την Ελλάδα και με τη βία να
προσαρτήσουν την Ηπειρο στη «Μεγάλη Αλβανία».
Provlima iparxi, apla tora dhen fenete omos tha fani amesa, o tropos antimetopisis ine autos tou Teloglou pou to sikoni san provlima pou xriazete amesa lisi, alios sinexiste na koroidhevete ton eauto sas ken a trefete pseutikes aftapates.
Ελληνες!», «Χούντα, χούντα!», «Να πά-
ρουν τα όπλα και να φύγουν!». Με αυ-
τά τα συνθήματα και βαριές εκφρά-
σεις υποδέχτηκαν οι παρευρισκό-
μενοι στο Πάντειο την ημερίδα με
τίτλο «Ιστορία και επικαιρότητα του
ζητήματος των Τσάμηδων»
κυρία Κανέλλη υποστήριξε ότι «το
συνέδριο είναι ένα οργανωμένο σχέ-
διο για να έρθει στην επιφάνεια το
θέμα των Τσάμηδων. Αυτός που το
οργάνωσε είναι ο δημοσιογράφος κ.
Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος -πρόσθε-
σε- τον τελευταίο καιρό παρέχει τε-
χνική υποστήριξη στη τηλεόραση
του Κοσόβου»