Thursday, March 13, 2008

Σκηνοθετεί μειονοτικό στη Θράκη η Τουρκία


Σκηνοθετεί μειονοτικό στη Θράκη η Τουρκία


Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Αγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως «στρατηγική μειονότητα» από την τουρκική διπλωματία ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή «τουρκικοί σύλλογοι» (τελευταίο παράδειγμα ο «Πλάτανος» στην Ξάνθη) που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα -με χρηματοδότηση από το εξωτερικό- να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους «Δυτικοθρακιώτες» στο εξωτερικό, με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων «καταπίεσής» τους. Η κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική Πολιτεία μουφτήδων και του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή είναι εντυπωσιακή και το πέρασμα των συνόρων για τους εκπροσώπους της μειονότητας που διατηρούν στενή επικοινωνία με την Αγκυρα γίνεται όλο και πιο τακτικό.

Τέσσερις κινήσεις που δεν έγιναν γνωστές αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική της Αγκυρας σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, η οποία επιχειρείται να εκπαιδευτεί σε αυτονομιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα:

▪ Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη. Και έχοντας status παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.

▪ Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» κ. Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους «ομογενείς» του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων» της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης κ. Αχμέτ Καρά.

▪ Ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζή Ογλού επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον «Αττίλα» ως «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

▪ Πριν από λίγες μέρες ο «εκλεγμένος μουφτής» Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Το θέμα της μειονότητας χειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το ανέδειξε δημοσίως ως ένα από τα τρία που συζητήθηκαν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες) ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Αλί Μπαμπατζάν μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο των συνομιλιών της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μπαμπατζάν για τις μειονότητες, απάντησε ότι έγινε μια σύντομη αναφορά στους πρόσφατους νόμους που αφορούν στα βακούφια, στα μειονοτικά ιδρύματα και τις περιουσίες τους. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει «δομημένος διάλογος, επιτροπές ή άλλος μηχανισμός για τα μειονοτικά θέματα» και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να υπάρχει σε κάθε ευκαιρία διάλογος με την κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρονται οι καταγγελίες πομακικών συλλόγων ότι ασκούνται πιέσεις από μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας ώστε να απαρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας (εκτουρκισμός).

Αναφέρεται επίσης ότι χάρη στις προσπάθειες της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Ξάνθης αυξήθηκε η προσέλευση των παιδιών των Τσιγγάνων στα σχολεία.

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος


Anagnoriste tis miionotites oso dhen ine arga ke aniksi to kouti tis pandhoras, dhen ine mono i tourki pou kanoun teties kinisis gja na gnoristi to thema, o tropos me ton opion kinounte ta pragmata pleon sta evropaika valkania ine mono diplomatikos ke vasizmenos se teties kinisis, sas to leo dhen ine mono i tourki pou kanoun teties kinisis, apo oles tis perioxes tis eladhas pou iparxoun mi-anagnorizmenes mionotites i opies theloun ta dhikeomata tous sinexia kanoun lobing stin evropi ke ameriki, ine thema xronou pleon...

Ala i ageliki ti paratravikse ligo tin istoria

1 comment:

Anonymous said...

ποιοι και ποσοι ειναι; για τους τουρκους το καταλαβαινω, ειναι πολλοι και παραμελημενοι για πολλα χρονια. επρεπε να τους ειχαμε στα ωπα ωπα και θα εστελναν τους ομοεθνεις-ομοθρησκους τους απο εκει που ηρθαν. αυτοι ειναι πιο φασιστες απο εμας.

για ποιες αλλες μειονοτητες μιλας; βλαχοι και αρβανιτες δεν αντιμετωπιζονται διαφορετικα, λαμβανονται υπ'οψιν ως ελληνες. ουτε οι ιδιοι θελουν να προσδιοριστουν ως κατι αλλο, γνωριζουν την διαφορετικοτητα τους (ισως οχι ολοι) αλλα νιωθουν ελληνες (ετσι καταλαβαινω). τους πομακους τους ανακαλυψαμε τελευταια και τους γλυφουμε για να μην εκτουρκιστουν. οι ελληνοποιημενοι σλαβοι που ειναι; υπαρχουν καποια σλαβοχωρια αλλα ειναι ικανα να αποτελεσουν μειονοτητα; οι σλαβομακεδονες ποσοι ειναι; θελουν την φλωρινα ανεξαρτητη;

ειναι σημαντικο να εχεις εναν αριθμο ικανο, σε ποσοστο του γενικου συνολου, για να θεωρηθεις μειονοτητα και να διεκδικεις ανεξαρτησια.

οι τσαμηδες ειναι αλλη περιπτωση, δεν μενουν εδω και δεν ειναι πολιτες της χωρας πια. δεν γνωριζω για τους βορειους αρβανιτες αν νιωθουν πιο κοντα σας, αλλα δεν εχω ακουσει για αποσχιστικες τασεις. ισχυει οτι και για τους αλλους, μπορουν να υπερηφανευονται οτι ειναι αρβανιτες και κανενας δεν εχει προβλημα με αυτο. ααα μηπως εννοεις τους ποντιους; (τους εχουμε πρηξει με τα ανεκδοτα).

σιγουρα οσοι και οποιοι και να ειναι πρεπει να αντιμετωπιζονται αξιοκρατικα ως ελληνες πολιτες, και να εχουν την ελευθερια να μιλουν και να νιωθουν οπως θελουν.

ντρεπομαι που δεν αναφερω τους τσιγγανους (ιδιαζουσα περιπτωση), πολλοι τους θεωρουν υπανθρωπους, αλλα τι μπορουν να κανουν και αυτοι; ειναι ηδη ανεξαρτητοι.